Hoe het zo kwam...

Nou heb ik het wel over mijn quiltatelier en zo, maar laat ik mij eerst eens even voorstellen ! Wendy Vosters is de naam, quilter sinds begin jaren 90, auteur van 2 Amerikaanse quiltboeken en 40 PatronenPosten (een gezellig Nederlands quilttijdschrift waar ik helaas mee moest stoppen wegens zorgtaken), kortom: quilten is mijn passie !

Mijn moederke (mijn soulmate) en ik zijn altijd geïnteresseerd geweest in mooi handwerk, maakt niet uit wat het was, van kant tot mooi breiwerk, we verslonden stapels handwerk Ariadnes vroeger en ging ook vaak naar tentoonstellingen. Patchwork vonden we toch wel héél mooi, een quilttentoonstelling sloegen we nooit over... Meerdere malen hebben we willen inschrijven voor een leuke cursus, maar altijd was het antwoord: "Hebben jullie een basiscursus gedaan ?" Na veel wikken en wegen kozen we de kortste basiscursus die we konden vinden -> ver-schrik-ke-lijk.... Dat gehannes met die malletjes aftekenen op stof was niet aan ons besteed hoor... We hadden ooit eens een demonstratie gezien over paperpiecing en dat had ons hart gestolen !

Paperpiecing werd onze favoriete techniek, samen met rotary cutting en applicatie. We waren besmet met het quiltvirus, maar het virus sloeg pas écht toe met het volgende verhaal... 

Natuurlijk gingen we vaak op reis naar quiltwinkels om stofjes in te slaan en zo stonden we een keer in een quiltwinkel toen een vrouwke ons poeslief vroeg of we mee wilde doen aan een blokkenruil (ik herinner me vaag dat er 2 van die rode hoorntjes uit haar hoofd kwamen groeien, maar dat heb ik verdrongen...) Een blokkenruil leek ons superleuk en je kwam óók nog eens in contact met andere quilters ! (Dit was vóór het internettijdperk) Het ging over het maken van voorraadpotten, supersimpel: je zette je naam op een lijst met daarachter het soort stofje dat je "in je pot" wilde hebben en je deed mee ! Wij kozen voor groenten en fruit, rozen of kerstmannen. Als je nou een quilter kon die ook mee wilde doen, dan liet je die ook haar naam op de lijst zetten en kopieerde je de lijst een keer voor je 'm mee gaf. Zo gezegd zo gedaan.. We kregen meteen een lijst mee. Je koos dan een naam uit de lijst, maakte een potblok voor die quilter en stuurde 'm op. Enkele weken later kreeg je een pot terug met jouw favoriete vulling en zo spaarde je dan een hele quilt bij elkaar, afkomstig uit alle windstreken ! Leuk toch !?? Laat ik u even een dikke tip geven: ZET NOOIT (ik herhaal: N-O-O-I-T) JE NAAM OP EEN LIJST DIE GEEN MODERATOR HEEFT... (dat is een vrouwke die alle deelnemers "beheert" en op een gegeven moment kan zeggen dat de inschrijving gesloten is, het project afgelopen..) Wij hadden dus geen moderator !!  

In het begin was het énig... We stonden bij de brievenbus te wachten tot de postbode zijn stapeltje door de brievenbus heen gooide... We kregen potten en hoé!!

Uit Nederland, België en zelfs uit de USA ! Héél véée-e-e-el potten.. Nou zijn wij altijd zo van: wie A zegt moet ook B zeggen, dus iedereen ontving van ons een leuke pot terug mét een gezellige brief erbij.. Na een tijdje hadden we potten genoeg, dus lieten wij iedereen op ONZE lijst weten dat we er mee wilden stoppen.. Tja, en daar zit 'm de kneep.. die lijsten waren een geheel eigen leven gaan lijden, dat wás niet meer te stoppen ! En ondertussen bleven de potten maar komen, soms wel 15 per dag !! Er waren dagen dat we 's morgens opstonden, even in ons ogen wreven en meteen rechtdoor richting naaimachine waggelden om vervolgens vóór het ontbijt al 8 van die rotpotten in mekaar te jassen ! De gezellig brief die erbij hoorde, was inmiddels al vervangen door een gekopieerde brief die we op een stapel klaar hadden liggen.. Heeft u het plaatje ? Het is niet te geloven, maar wij hebben TWEE JAAR potten gemaakt... Iedereen die bij ons ook maar één voet over de drempel zette, duwden we meteen een paar pottenpannenlappen in de tas... Hoppaaa, je moest er toch wát mee hè..

Kleine pottenquilts, grote pottenquilts.. iedereen die riep dat ze leuk waren kreeg er eentje mee en nu nóg heb ik een hele stapel liggen. En dan heb ik het nog niet over al die lapjes met "vullingen" voor die potten.. Een hele kist vol insecten, schelpen, vissen, groenten, fruit, kikkers, katten, honden en...? (de gevraagde onderwerpen werden ook steeds extremer) Zoekt er iemand een lapje met een.. (ik roep nu zomaar wat raars hè)...walvis ? Koalabeer ? Zebra ? Dikke kans dat ík dat heb liggen !!

POT voorzichtig, volgende keer stel ik mijn atelier voor !

 

Reactie plaatsen

Reacties

Hetty Willemsen
3 jaar geleden

Hoi wendy
Ik wil dol graag het patroon van de potten
Groetjes hetty Willemsen

Belinda
3 jaar geleden

Hoi Wendy,
Wil je zo lief zijn om het patroon van de pot te delen? K vind het zo leuk ! (Maar k kan me wel voorstellen dat je geen potten meer kan zien ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…๐Ÿ˜…)

Ria
3 jaar geleden

Hoi Wendy.
Wat een leuk verhaal van de potten. TOP

Wilma Venrooij
9 maanden geleden

Wat een geweldig verhaal in dagen niet zo gelachen. Ik vind het idee nu nog steeds erg leuk maar de uitvoering hilarisch!

Rita van der Pol - Modderkolk
6 maanden geleden

Wat een prachtverhaal! Het lijkt wel een slapstick! Dit is zich dus af gaan spelen begin jaren 90 van de vorige eeuw? (Wat klinkt dat historisch hรจ?)